Mengenal Ikan Bass Peacock dan Jenisnya

Peacock bass atau pbass adalah salah satu ikan yang paling biasa di perairan hangat Amerika Selatan.

 

Ikan ini mempunyai panjang yang tidak bergurau. Sebabnya ialah ada yang lebih daripada 1 meter panjang dan termasuk cichlid terbesar di neotropik.

 

Merak mempunyai bentuk dan rupa yang sangat menarik. Sememangnya, ikan ini digunakan sebagai ikan hiasan untuk mencantikkan rupa akuarium.

 

Tucunare sebagai nama panggilan untuk bass merak di Brazil berkembang sangat pesat. Tidak hairanlah kerana badan mampu mencapai 30 cm setiap tahun.

 

Di Brazil, ikan ini merupakan sumber penting bersama ikan keli kerana kandungan proteinnya.

 

Ikan siakap juga sering ditangkap kerana rasanya yang cukup enak dan enak. Sekurang-kurangnya terdapat banyak spesies yang boleh didapati untuk ikan siakap jenis ini. Di sini kami senaraikan beberapa.

 

Jenis Ikan Siakap Merak

Pada kesempatan ini, kami akan membincangkan beberapa jenis ikan Peacock Bass, untuk lebih jelasnya, lihat penjelasan kami di bawah.

 

1. Bass Merak Rama-rama

Ikan siakap jenis ini tumbuh dengan sangat cantik. Ikan jenis ini boleh didapati di Brazil, Guyana dan juga Suriname. Ikan ini mempunyai panjang maksimum sehingga 70 cm.

 

ikan muda mempunyai corak titik tiga seperti yang dilihat dalam C monoculus. Manakala ikan dewasa mempunyai tompok emas di bahagian ekor.

 

Dalam sesetengah spesies, ikan siakap juga mempunyai bintik merah pada tekak dan perut. Varian ini sangat cantik dengan mata merah pekat dan warna asas emas yang cukup menyerlah.

 

2. Orinoco Peacock Bass

Habitat burung merak ini berada di sepanjang Rio Negro dan Rio Uaupes. Ikan ini merebak secara besar-besaran di sistem sungai Orinoco.

 

Di Indonesia, terdapat varian tempatan istimewa yang telah diusahakan. Di mana warna gabungan hijau dan ada yang biru.

 

Tekak dan sirip ikan siakap merak ini berwarna merah tua. Apabila dalam bentuk anak ikan, ikan ini mempunyai tiga tompok dengan sempadan emas pucat di sekeliling tepi mata. Panjang maksimum ikan ini ialah 60 cm.

 

3. Monoculus Peacock

Sebagai salah satu burung merak yang paling biasa, Monoculus Peacock ditemui di Brazil ke Marajo. Ikan ini mempunyai banyak varian menakjubkan yang menambah spesies ikan yang cantik ini.

 

Merak Monoculus Juvenil biasanya mempunyai tiga jalur di bahagian tengah badan dan spesimen dewasa mempunyai tompok emas di hujung pedunkel ekor.

 

Jika dilihat dari panjangnya, ikan siakap merak ini mempunyai panjang yang lebih dari jenis lain kerana mencapai 70 cm.

 

4. Bass Merak Diraja

Berbanding burung merak lain, ikan yang satu ini mempunyai panjang yang tidak terlalu panjang atau boleh dikatakan agak kecil. Ikan ini boleh ditemui di Venezuela hingga Rio Caura.

 

Merak Diraja Muda hanya kira-kira 4 hingga 7 cm panjang. Manakala untuk dewasa boleh mencapai 13 cm.

 

Ikan bass merak ini mempunyai warna yang sangat cantik sehingga sangat menarik untuk dijadikan hiasan. Ikan ini merupakan sejenis ikan pemangsa kerana ia boleh memangsa ikan lain.

 

5. Blackback Peacock

Spesies siakap merak ini mempunyai habitat yang agak unik berbanding yang lain. Sebabnya ialah mereka tinggal di kawasan berlumpur di sekitar bahagian atas Orinoco atau antara sungai Casiquiare dan Rio Negro, termasuk Rio Who.

 

Boleh dikatakan ikan siakap ini adalah jenis cichla yang paling kecil. Garisan menegak pada badannya boleh bertukar menjadi hitam legam, terutamanya di bahagian belakang.

 

Sirip punggung juga agak hitam legam jadi ia sangat eksotik. Panjangnya boleh mencapai 35 cm mengikut habitatnya.

 

6. Bass Merak Kuning

Ikan siakap berasal dari Brazil dan tergolong dalam ahli genus yang paling kecil. Biasanya tinggal di kawasan tadahan Rio Araguaia dan juga Rio Tocantins.

 

Seperti namanya, ikan ini berwarna kuning dengan warna keemasan pada badan terutama bahagian perutnya.

 

Itulah jenis bass merak yang boleh dibincangkan dalam artikel ini. Terdapat sekurang-kurangnya 15 spesies atau jenis siakap merak di dunia. Penanaman ikan di Indonesia ini juga cukup banyak kerana ia sangat produktif.

 

Demikian pembahasan kali ini tentang ikan Peacock Bass secara lengkap dan jelas, semoga bermanfaat, jangan lupa share ke teman Daftarikan.com