Cara Kirim Lamaran Via Email 1000 Perusahaan

Terdapat etika yang harus diambil kira semasa memohon pekerjaan. Masih ramai pemohon kerja yang bukan begitu faham cara memohon kerja lewat email yang bersesuaian dan beretika. Meskipun cara Pinters menghantar permohonan lewat e-mel juga jadi pertimbangan untuk pasukan perekrut syarikat.


Bukan kira betapa bagusnya permohonan kerja kamu, terkecuali kaedah penghantaran bermasalah, e-mel kamu barangkali diabaikan.

Agar Pinter bukan mengalami kasus layaknya tersebut, berikut adalah mekanisme penghantaran permohonan kerja lewat email yang boleh dijadikan pedoman.


1. Mengenakan Alamat E-Mel bersama Sebutan Profesional
Ini adalah perkara pertama yang wajib kamu mencermati. Kamu dambakan memohon sebagai pekerja profesional, udah pasti kamu menginginkan kelihatan profesional. Walau bagaimanapun, kalau alamat e-mel yang kamu gunakan kelihatan bukan masuk akal, bagaimana syarikat boleh mempercayai kamu kecuali kamu seorang profesional.


Terkecuali julukan alamat e-mel kamu masih gurauan, lebih baik kamu buat alamat e-mel baharu bersama sebutan yang lebih profesional.


Contoh alamat e-mel profesional terhitung:


*
*
*
* dan lain-lain


2. Sedia kan Fail yang Diperlukan
Selepas kamu mendapat maklumat berkaitan kerja kosong, langsung menyediakan seluruh fail yang diperlukan. Jangan terlepas sebarang fail.


Umumnya perkara yang diminta ialah: Cv, diploma, portfolio, kad sosialisasi, kad pencari kerja, Skck, dll.


Selepas seluruh fail sudah dikumpul oleh Pinter, terdapat lebih dari satu syarat bukan bertulis yang harus kamu ikuti didalam melampirkan fail permohonan kerja terhadap e-mel. Berikut adalah syarat-syaratnya.


* Imbas Fail, Beri Perhatian kepada Saiz Fail


Kamu harus mengimbas seluruh fail terlebih dahulu agar terdapat fail digital. Pastikan format fail yang diimbas ialah Pdf.


Biasanya dokumen yang diimbas adalah besar, kamu boleh memampatkan saiz fail, agar nanti saiz fail permohonan kerja bukan benar-benar besar.


Cuba, total fail permohonan kerja bukan lebih daripada 1 Mb. Kalau terdapat tak terhitung fail yang dilampirkan, had toleransi maksimum ialah 2mb.


* Fail Dilampirkan didalam 1 Fail PDF


Sekiranya tiada peraturan format penghantaran permohonan kerja, lebih baik memakai 1 fail PDF sahaja.


Baca Juga: Cara Mengakibatkan Portfolio Kerja Menarik dan Penyelesaian untuk Graduan Baru!


Selepas seluruh fail diimbas, gabungkannya ke di dalam 1 fail PDF memakai pelaksanaan.


Elakkan melampirkan fail permohonan kerja didalam format .Zip atau .Rar. Melainkan ia adalah peruntukan daripada syarikat.


* Penamaan Fail Mestilah Profesional


Jangan gunakan fail yang dilampirkan bersama sebutan rawak. Gunakan penamaan profesional dan memahami.


Contoh: Surat Permohonan Tomas


3. Jangan Lupa Isi Subjek Email
Cara memohon pekerjaan di dalam talian lewat e-mel wajib memberi perhatian kepada takaran subjek. Ia adalah etika yang kerap diabaikan. Malah, adalah terlampau berarti untuk pasukan perekrut menyadari type e-mel yang mereka menerima.


Subjek adalah layaknya pengecam untuk e-mel. Bersama dengan menulis subjek e-mel yang tentang bersama permohonan kerja, pasukan perekrut boleh mengenal tentu dan melihatnya bersama langsung.


Jikalau tiada subjek, biasanya email itu akan dikira spam atau dilangkau sahaja.


Jikalau syarikat udah menentukan subjek e-mel untuk menghantar surat permohonan kerja, Pinter cuman kudu mengikut syarat.


Kalau bukan dinyatakan oleh syarikat, kamu boleh mengikut format penamaan layaknya contoh ini: Permohonan Kerja_Tomas Jayadi_Penulis Salin (Permohonan_Pekerjaan_Sebutan_Jawatan).


4. Tulis Sosialisasi kepada E-Mel Badan
Sebagai tambahan kepada subjek e-mel, kamu juga kudu mengisi badan e-mel. Kamu boleh mengisi badan e-mel bersama dengan surat lamaran. Surat iringan ialah surat iringan semasa menghantar fail permohonan kerja.


Surat kiriman wajib ditulis didalam bahasa rasmi.


Kamu boleh lihat contoh surat lamaran e-mel berikut sebagai bahan rujukan:


Kepada: (E-Mel syarikat)
CC :-
Subject : Permohonan Kerja_Tomas Jayadi_Copywriter
bersama setia,
Berdasarkan maklumat yang saya bisa berasal dari tapak kerja kosong A, PT XYZ terhubung kerja kosong sebagai Copywriter. Saya bersama ini yang bertandatangan di bawah:
Sebutan : Tomas Jayadi
Jantina lelaki
Alamat : Jl. Senopati Panembahan
Pendidikan Paling akhir : S1 Sains Komunikasi
Telefon : Bercadang untuk memohon jawatan itu.
Di sini saya lampirkan fail yang diperlukan oleh syarikat untuk pertimbangan. Fail yang dilampirkan terhitung:
1…..
2…..
3….
Saya terlampau berharap sanggup bekerja di syarikat yang kamu pimpin. Menerima kasih kerana memberi perhatian.
bersama setia,
Tomas Jayadi


Selepas badan e-mel diisi bersama surat iringan, semak semula lampiran fail permohonan kerja. Jikalau semuanya, kamu boleh menghantarnya.


Baca Juga: Cara Memicu CV Menarik untuk Mata Hrd!


5. Menghantar E-Mel Semasa Saat Perniagaan
Menghantar e-mel permohonan kerja juga miliki etika. Kamu boleh menghantarnya terhadap bila-bila era. Tapi tersedia etika yang kudu kamu ikuti.


Semasa menghantar e-mel, sebaik-baiknya semasa saat perniagaan. Antara 08.00 – 17.00. Kalau kamu udah sedia kan seluruh fail berasal dari petang, mula-mula simpan e-mel di dalam draf. Kamu boleh menghantarnya terhadap hari berikutnya.


Tersedia yang berpendapat tersedia era yang berkesan untuk menghantar permohonan kerja e-mel iaitu terhadap pukul 10.00-11.00 WIB atau 14.00-15.00 Wib.


Permohonan kerja boleh berkesan kalau kamu menghantarnya mengikut etika yang diguna pakai dan kandungannya sahih-sahih meyakinkan. Kamu boleh meyakinkan syarikat bersama pengalaman kerja, prestasi kerja, kemahiran dan termin pendidikan.


Jikalau kamu seorang graduan baru, tak sekedar termin pendidikan kamu, kamu seharusnya boleh memakai kemahiran sebagai senjata primer untuk menarik Hrd.


Satu cara untuk mengoptimumkan kemahiran adalah bersama dengan mengikuti kursus. Kamu boleh memanfaatkan tawaran daripada Pintek untuk mendaftar di dalam kursus yang boleh menyokong peningkatan kemahiran kamu.


Pintek boleh memberi bantuan untuk sekolah, kolej dan kursus. Bersama dengan bantuan ini, kamu boleh mengikuti kursus bersama dengan kos Pintek, lantas kamu boleh membayar yuran kursus secara ansuran kepada Pintek.


Sebelum lebih tak terhitung jawatan kosong terlepas, langsung mohon bantuan di dalam talian kepada Pintek dan menaikkan kemahiran kamu bersama kursus.


Tiap-tiap orang harus bekerja keras untuk memperoleh pekerjaan yang mereka ingin. Jangan biarkan ini jadi kasus kerana kamu bukan mematuhi etika semasa menghantar permohonan kerja. Semoga ulasan cara memohon kerja lewat email ini mampu jadi rujukan yang berfungsi.